Wat zijn de voordelen van meditatie?

Er zijn veel mensen die zweren bij mediteren. Maar voor iemand die nooit mediteert is meditatie misschien een beetje vaag. En klinken mensen die over meditatie praten misschien nogal zweverig. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen van meditatie zijn zodat je er meer over te weten komt en het misschien wel zelf een keer een kans geeft.

Minder stress en angst

Een wetenschappelijk ondersteund voordeel van mediteren is dat het ervoor zorgt dat je minder stress en angst ervaart. Stress in je dagelijkse leven zorgt ervoor dat je het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kan vluchten of vechten in een noodsituatie. Maar in het dagelijks leven komen we eigenlijk nooit in noodsituaties terecht. Waardoor cortisol niet gebruikt wordt en opgehoopt wordt in je lichaam. Het blijkt dat je door regelmatig mediteren cortisol laat afnemen in je lichaam en het blijvend verlaagt blijft.

Betere focus

Ook blijkt uit onderzoek dat je door regelmatig te mediteren je jezelf beter kunt focussen als het nodig is. Door te mediteren activeer je het standaardnetwerk in je brein. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt afsluiten en concentreren. Vervolgens kan je als je hard aan het werk moet dit deel van de hersenen ook activeren en ben je beter gefocust.

Beter slapen

Kan jij ‘s nachts niet goed slapen? Dan kan meditatie een uitkomst voor je zijn. Door meditatie heb je veel meer rust in je hoofd en nemen de onrustige gedachten en gevoelens du af. Slaap is belangrijk voor je gezondheid. Dit leer onder andere in een opleiding energetisch therapeut. Je zal ook vanzelf merken dat je veel meer gaat dromen omdat je dieper in slaap bent. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Door dagelijks te mediteren neemt slaaphormoon melatonine in je lichaam toe.

Emotioneel in balans

Tijdens mediteren is een van de doelen om je gedachtes en emoties wel te observeren maar er niet op in te gaan of er eigenlijk niks mee te doen. Hierdoor merk je dat je niet hoeft te lijden onder gedachte en emoties, omdat je niet de gedachten en emoties bent. Je bent slechts de observeerder ervan. Dit zorgt ervoor dat je een soort ruimte creëert tussen je emoties jezelf waardoor ze je niet kunnen aantasten zoals ze vroeger konden. Uit onderzoek blijkt dat er bij personen die regelmatig mediteren minder hersenactiviteit is in de plek waar emoties in je hersen geregeld worden.

Je ervaart meer geluk

Wanneer je aan het mediteren bent stel je jezelf helemaal in het nu en daardoor vind je een bepaalde rust. Deze rust in je hoofd lijkt onlosmakelijk verbonden met een gevoel van innerlijk geluk. Dit geluk zal je niet alleen tijdens de meditatie ervaren maar ook in het dagelijks leven.

Hoe doe je het?

Nu je hebt gelezen dat de voordelen van mediteren ook daadwerkelijk wetenschappelijk zijn onderbouwd sta je misschien meer open om het zelf ook te proberen. maar wat doe je precies met mediteren? Wanneer je begint met mediteren is het beste wat je kunt doen gewoon blijven focussen op je ademhaling. Elke keer als je merkt dat je aan het nadenken bent, focus je al je denken op je ademhaling. Dat is alles, zo makkelijk kan het zijn.

 

Veel succes met het uitproberen van meditatie!