Wormen bij huisdieren: Oorzaken & bestrijding

Wanneer een huisdier er gezond uitziet hoeft dit niet altijd te betekenen dat hij ook altijd gezond is en zich goed voelt. Zo is een groot gevaar dat voor huisdieren bijna altijd op de loer ligt de wormen. Wormen zijn een parasiet dat zich in het lichaam van huisdieren huisvesten en zich hier ook voeden. Wormen worden vaak in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen en daarom is het belangrijk dat we vandaag de oorzaken en de bestrijding van wormen bij huisdieren bespreken.

De oorzaken van wormen

Er zijn veel manieren voor huisdieren om besmet te raken met wormen, wat het risico ook erg groot maakt. Zo kunnen dieren al besmet raken door het eten van geïnfecteerd voedsel of water. Het is daarom belangrijk om je huisdier niet zomaar dingen die op de grond liggen te laten eten. Ook kan jouw huisdier besmet raken door wormeieren in te ademen of door in contact te komen met uitwerpselen van andere dieren die al besmet zijn met wormen. Je ziet door deze redenen vaak dat wormen voorkomen bij dieren die veel buiten komen.

 

Symptomen

De symptomen die wormen kunnen veroorzaken variëren per type worm en kunnen ook verschillen op basis van de gezondheid van het huisdier. Enkele veelvoorkomende symptomen zullen in dit kopje besproken worden, omdat het belangrijk is symptomen te herkennen voor een tijdige bestrijding.

 

Een van de meest voorkomende symptomen is diarree. De wormen gaan leven in het lichaam van het huisdier en kunnen vaak de darmwand irriteren en hier ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot diarree bij het huisdier, soms kan hier ook bloed in vrijkomen.

 

Verder is braken ook een teken dat jouw huisdieren geïnfecteerd kan zijn door wormen. De parasieten kunnen de maag irriteren waardoor het huisdier moet braken. Wees er alert op dat als jouw huisdier vaak braakt en hier soms ook bloed bij vrijkomt, er mogelijk sprake is van een worminfectie.

 

Verdere symptomen zoals hoesten en jeuk kunnen ook tekenen zijn van worminfecties. Maar toch is het belangrijk te onthouden dat er ook andere gezondheidsproblemen kunnen spelen bij huisdieren en dat deze symptomen niet altijd het directe resultaat zijn van wormen. Het is daarom belangrijk om de juiste bestrijding toe te passen zoals deze in het volgende kopje worden besproken en ook regelmatig de dierenarts te bezoeken met jouw huisdier.

Bestrijding

Omdat wormen bij jouw huisdier vaak erg vervelend zijn, kun je gebruik maken van ontworming als bestrijding van de parasieten. Ontworming is een essentieel onderdeel in de verzorging van jouw huisdier gezien de gevaren die wormen met zich meebrengen. Ontwormingsmiddelen zorgen ervoor dat de wormen in eerste instantie worden voorkomen bij jouw huisdier. Of wanneer de wormen al aanwezig zijn kunnen ontwormingsmiddelen ervoor zorgen dat de wormen worden bestreden en zich niet verder kunnen verspreiden.

 

Door regelmatig ontworming toe te passen op uw huisdier met producten als Milbemax ontworming zorg je ervoor dat wormen worden voorkomen en dat jouw huisdier zich helemaal gezond voelt.

 

Omdat elk huisdier anders is, is er niet een geschikte manier van ontwormen die op elk beestje werkt en effectief is. Het is daarom van belang om met de dierenarts te overleggen welk ontwormingsmiddel het effectiefst is voor jouw huisdier en hoe vaak het optimaal moet worden toegediend. Dit kan namelijk erg variëren per soort huisdier, zijn leeftijd of de leefomgeving.

 

 

Conclusie

We hebben in dit artikel besproken hoe wormen jouw huisdier kunnen infecteren, wat de symptomen zijn en hoe je ze kunt bestrijden. Belangrijk om te onthouden is dat ontwormen een erg belangrijk onderdeel is van de gehele gezondheid van het huisdier, en dat het kan helpen wanneer u symptomen van wormen herkent. Mocht je een infectie van wormen vermoeden, raadpleeg dan je dierenarts om de juiste behandeling te overleggen om het dier te helpen.